In een bevalplan beschrijf je jullie wensen rondom de bevalling. Het kan fijn zijn om je zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is ook bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat belangrijk voor jullie is. Wat jouw ideeën en wensen zijn. Hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan. Tegelijk is het een manier om samen te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Door een bevalplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.
Tips bij het schrijven: Verzamel zo veel mogelijk informatie voordat je gaat schrijven. Dan weet je beter wat er gaat gebeuren en wat er mogelijk is. Hou het bevalplan simpel. Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is. Het beste kun je jouw wensen in je eigen woorden omschrijven.
In de regel wordt het bevalplan tijdens de controle rond de 35e-36e zwangerschapsweek besproken. Hiervoor is extra tijd gereserveerd. Samen met de verloskundige kun je bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven. Na dit gesprek kun je het bevalplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is.
Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al je wensen meer uitgevoerd worden. De verloskundige kan je bijvoorbeeld verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis of er kunnen ingrepen nodig zijn. Je kunt in het bevalplan schrijven wat je in die situaties belangrijk vindt. Het is raadzaam om, in geval van een verwijzing naar andere hulpverleners, de aanwezigheid van jullie bevalplan te benoemen.
Het bevalplan kun je zelf op papier zetten. Op de website van de KNOV kun je een bevalplan downloaden waarin onderwerpen en vragen staan die je op weg kunnen helpen bij het schrijven van jouw persoonlijke plan. Naast de onderwerpen die op bovenstaande site beschreven staan, zijn er nog een aantal onderwerpen die mogelijk belangrijk zijn om over na te denken: - heb je je voorbereid op de bevalling door het volgen van een zwangerschapscursus - aanwezigheid stagiaires - op welke manier kun je je het beste ontspannen (denk aan sfeer, muziek, geur, rust of juist ‘rumoer’) - het maken van foto’s rondom de bevalling - visite na de bevalling - al je al eerder bent bevallen: wat heb je als prettig ervaren of wat juist niet - zijn er dingen rondom de bevalling waar je tegenop ziet, angstig voor bent of zorgen over hebt (mogelijk naar aanleiding van een vorige bevalling)
Op de website van de KNOV kun je een checklist invullen om online een bevalplan te maken. Bij elk onderwerp kun je één of meerdere antwoorden aanvinken. Vink alleen die vragen aan, die voor jou echt belangrijk zijn. Gebruik de lege invulvelden voor specifieke wensen of om iets te verduidelijken. Na het invullen kun je je bevalplan uitprinten en meenemen naar het bevalgesprek.
Door het bevalplan van tevoren te maken en door te spreken, wist zij wat ik wilde en daar heeft zij naar gehandeld. Prima!