Veel vrouwen hebben last van misselijkheid in het begin van de zwangerschap. Dit komt door het hormoon hCG dat er voor zorgt dat de zwangerschap in stand blijft. Na de derde maand neemt de placenta deze functie over en daardoor verdwijnt de misselijkheid meestal. Probeer voordat je opstaat al een klein beetje te eten (bijv een cracker) en eet de hele dag door kleine hoeveelheden. Dit klinkt tegenstrijdig, maar een lege maag bevordert de misselijkheid. Misselijkheid is ook gerelateerd aan vermoeidheid. Probeer daarom bij misselijkheid zo veel mogelijk uit te rusten.
Doordat de baarmoeder tijdens de zwangerschap groeit, rekken de banden die hieraan vast zitten uit. Dit kun je voelen als een stekende pijn aan de zijkant van je buik en in de liezen. Met name bij zitten, opstaan en draaien in bed. Dit kan geen kwaad. Het is wel vervelend, maar je kunt er niet zo veel aan doen. Probeer onverwachte bewegingen te vermijden. Extra warmte geeft verlichting.
Doordat de spieren in de buik oprekken, geven deze niet zoveel steun meer. Je rugspieren moeten dus alles overnemen. Let op je houding, draag geen hoge hakken en neem op tijd rust. Een buikband of -doek kan eventueel wat verlichting geven.
Door hormonale veranderingen en verbetering van de doorbloeding kun je tijdens de zwangerschap over je hele lichaam jeuk krijgen. Mentholpoeder of -gel helpt tegen de jeuk. Warmte verergert jeuk. Probeer niet te warm te douchen/slapen. Doordat je huid oprekt, kun je striae krijgen. Smeren heeft geen zin, want het is de onderhuid die als het ware scheurt. Striae kunnen erg jeuken. De strepen die vooral op je buik en borsten ontstaan, worden na de zwangerschap lichter en een stuk minder zichtbaar.
Een veel voorkomende klacht in de zwangerschap is brandend maagzuur. Je spieren verslappen in de zwangerschap. Zo ook de kringspier die de maag afsluit. Daar komt ook nog bij dat de groeiende baarmoeder steeds meer tegen de maag aan gaat duwen. Het helpt om het hoofdeinde van je bed een beetje hoger te maken tijdens het slapen. Het is verstandig om niet te vet of gekruid te eten en om koolzuurhoudende dranken te vermijden. Als neutralisator kun je een melkproduct gebruiken. Als dat niet helpt, kun je een maagzuurremmer (bijv rennies) gebruiken. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.
Door een vertraagde darmwerking kun je in de zwangerschap sneller last hebben van obstipatie. Zorg ervoor dat je in ieder geval 2 liter drinkt en voldoende beweging hebt. Het eten van volkoren producten, rauwkost en ontbijtkoek helpt vaak, net als het drinken van sinaasappelsap en eventueel Roosvicee Laxo. Aambeien kunnen veroorzaakt worden door obstipatie. Het kan geen kwaad om aambeienzalf (bijv curanol) te gebruiken.
Het is normaal dat je tijdens de zwangerschap wat meer last hebt van vaginale afscheiding. Je kunt het beste katoenen onderbroeken dragen, geen inlegkruisjes gebruiken en niet met zeep wassen, want dit verergert de klacht. Als je last hebt van jeuk en/of de afscheiding ruikt vies, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Het zou kunnen zijn dat je een schimmelinfectie hebt die behandeld moet worden. Geef dit dan ook altijd aan ons door bij een controle.
Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap. Dit wordt meestal veroorzaakt door de groei en ontwikkeling van je kindje, hetgeen veel energie vraagt. Het is belangrijk om aan de vermoeidheid toe te geven, door bijvoorbeeld eerder naar bed te gaan, of ‘s middags te rusten.
Als je zwanger bent, heb je meer kans op een blaasontsteking. Een blaasontsteking is in de zwangerschap minder makkelijk te herkennen. Want waar je normaal een blaasontsteking herkent door de pijn bij het plassen, treedt dit symptoom vaak bij een zwangere vrouw niet op. Je kunt een blaasontsteking als je zwanger bent herkennen aan:
Een blaasontsteking is op zichzelf niet gevaarlijk en kan goed behandeld worden. Een onbehandelde blaasontsteking kan in sommige gevallen leiden tot een nierbekkenontsteking met hoge hoge koorts. Ook kan een ernstige blaasontsteking in je laatste trimester vervroegd weeën opwekken. Laat daarom bij twijfel aan een blaasontsteking je urine altijd even controleren bij de huisarts.