BEL ONS: 0348 – 820208

Controles

Echo’s

De eerste echo is rond acht weken zwangerschap. Dat is gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Tijdens deze echo kijken we of het goed de zwangerschap in de baarmoeder zit en of er een kloppend hartje is. Goed om rekening te houden met het feit dat deze echo vrijwel altijd vaginaal is. Wil je dit liever niet, geef dit vooral aan bij de assistente!
De termijnecho is rond de tien/elf weken zwangerschap. Rond deze zwangerschapsduur bepalen we de termijn, deze echo is vaak uitwendig. 

Intakegesprek
Het intakegesprek met je verloskundige is meestal kort na de eerste echo. Deze afspraak duurt ongeveer 45 minuten. We zullen vragen stellen over jouw gezondheid en die van je partner en of er bijzonderheden in de familie voorkomen. Op deze manier brengen wij jouw gezondheid in de zwangerschap in kaart. Tijdens het gesprek is er ruimte om dingen aan te geven die van belang kunnen zijn tijdens de begeleiding van je zwangerschap. 

Counselingsgesprek

Aansluitend aan het intakegesprek vindt er een counselingsgesprek plaats. Daarin geven wij je, indien gewenst, alle informatie over de prenatale screeningstesten die er zijn (NIPT, de 13- en 20-weken echo). Voor meer informatie, kan je hier je alvast inlezen.


Vervolgcontroles
Gedurende je zwangerschap heb je zo’n 10 consulten waarbij wij iedere keer je bloeddruk meten, de groei van je kindje beoordelen en luisteren naar de hartslag van de baby. Daarnaast beantwoorden wij jullie vragen en is er ruimte voor voorlichting. 


Overige onderzoeken gedurende je zwangerschap

IJzergehalte (Hb):

Rond 30 weken bepalen we het ijzergehalte in je bloed. Dit doen we door een druppeltje bloed af te nemen met behulp van een vingerprikje.


Suikertest (OGTT):

In een aantal situaties bepalen we tussen de 24e en 26e zwangerschapsweek je suikergehalte. Dit wordt gedaan in het laboratorium van het St. Antoniusziekenhuis locatie Woerden. Tijdens het spreekuur geven we je hier meer informatie over als je hiervoor in aanmerking komt.


Rhesus-antistoffen:

Bij vrouwen die Rhesus c-  of Rhesus D-negatief zijn, nemen we rond de 27e zwangerschapsweek bloed af voor onderzoek op de aanwezigheid van antistoffen tegen de Rhesus c- of D-factor. Vrouwen met bloedgroep Rhesus c- of D-negatief, die zwanger zijn van een Rhesus c- of D-positief kindje, lopen het risico tijdens de zwangerschap antistoffen tegen Rhesus c of D te maken. 


De kans op deze antistoffen is heel klein. De antistoffen worden vaak pas laat in de zwangerschap gevormd en daardoor gemist bij het eerste bloedonderzoek. Vandaar dat dit onderzoek rond de 27 weken nogmaals plaatsvindt bij alle Rhesus c- en Rhesus D-negatieve zwangeren. Meer informatie kun je vinden door hier te klikken.