BEL ONS: 0348 – 820208

Adviezen

Voeding in de zwangerschap

Gezonde en gevarieerde voeding is tijdens de zwangerschap belangrijk. In de hele zwangerschap is de baby afhankelijk van de voeding die de moeder gebruikt. De kwaliteit van de voeding moet goed zijn, omdat van de meeste vitamines en mineralen wat extra nodig is. Dat betekent niet dat tijdens de zwangerschap ‘voor twee’ gegeten moet worden. Naast goede voeding geldt een extra aanbeveling voor het slikken van foliumzuur en vitamine D tijdens de zwangerschap. Voor de juiste voedingsadviezen (wat mag wel, wat mag niet) verwijzen wij je naar de app ‘ZwangerHap’ of naar de website van het Voedingscentrum.

Maternale kinkhoestvaccinatie

Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Vlak na de geboorte zijn baby’s niet beschermd tegen kinkhoest, vaccineren kan pas bij twee maanden. Als baby’s kinkhoest krijgen, kunnen ze daar ernstig ziek van worden of in een zeldzaam geval zelfs aan overlijden. Elk jaar komen zo’n 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis. Vanuit het RIVM is het advies om je in de zwangerschap vanaf 22 weken te laten vaccineren, dit kan via de GGD (het consultatiebureau in je woonplaats). Voor meer info kijk op: 

Maternale kinkhoestvaccinatie (MKV of 22-weken-prik).


Roken/alcohol/drugs
Voor alledrie de producten weten wij dat het schadelijk is voor de baby, daarom adviseren wij dit niet te gebruiken. Het is heel begrijpelijk als je het lastig vindt om hiermee te minderen/te stoppen, wij kunnen jou hier ook in begeleiden. 

Vakantietips

  • Neem je zwangerschapsboekje inclusief je zwangerschapskaart mee. Indien nodig, heb je alle relevante medische gegevens bij de hand.
  • Check waar een 24-uurs hulppost te bereiken is voor eventuele noodgevallen.
  • Vraag na of een zwangerschapsverklaring nodig is (m.n bij vliegvakanties). Een fit-to-fly verklaring mogen wij niet afgeven.
  • Zorg voor voldoende vochtinname. Gebruik bij teveel vochtverlies (bijvoorbeeld diarree) ORS.
  • De gangbare antidiarree middelen mogen veelal niet worden gebruikt in de zwangerschap. Vraag bij de apotheek welk middel wel gebruikt mag worden. Drink in ieder geval voldoende! 

Sporten

Het is heel goed om gedurende je zwangerschap te blijven bewegen, dit kan je tot het einde van je zwangerschap veilig doen.  Sporten waarbij veel gesprongen wordt zijn een behoorlijke belasting voor de banden van je baarmoeder, en kunnen dus daarna flinke pijn en/of harde buiken veroorzaken.

Buikspieren kunnen tot ongeveer 16 weken getraind worden, daarna kun je beter de rechte buikspier ontzien. Luister tijdens, maar ook na het sporten goed naar je lichaam. Het kan fijn zijn om met andere zwangeren te sporten, je kan hiervoor terecht bij MominBalance


Sauna
Het wordt afgeraden om tijdens de eerste 14 weken van de zwangerschap naar de sauna te gaan. Tijdens de zwangerschap is, onder invloed van hormonen, de bloeddruk lager dan buiten de zwangerschap. Door de warmte van de sauna verwijden je bloedvaten en zakt de bloeddruk extra. Dit maakt dat je opeens duizelig, beroerd of misselijk kunt worden of zelfs flauwvalt. 


Zonlicht

Het is voor iedereen belangrijk om je in te smeren met zonnebrandcreme, maar helemaal als je zwanger bent. Dit heeft onder andere te maken met de aanleg van meer pigment in de huid, hierdoor kun je een ‘zwangerschapsmasker’ krijgen. Dit zijn donkere pigmentvlekken op met name het gezicht. Deze worden na de zwangerschap vaak wel wat lichter, maar verdwijnen zeker niet helemaal.